PING BUSUK

Selasa, 16 Jun 2015

APA KAH HUKUMNYA KOREK HIDUNG DAN TELINGA KETIKA BERPUASA

 Secara umumnya, puasa boleh diertikan sebagai “menahan diri”. Dari segi istilah syarak puasa bermaksud “menahan diri daripada makan, minum dan perkara-perkara yang membatalkan puasa bermula daripada terbit fajar sehingga terbenam matahari berserta niat. Selain itu, puasa juga boleh diertikan sebagai menahan diri dari segala sesuatu yang masuk ke rongga dalam (Jauf).
Hukum Korek Hidung Atau Telinga Semasa Berpuasa
Di Malaysia, semasa ramadhan atau bulan berpuasa seringkali kita dengar tentang sesuatu hukum semasa berpuasa. Sebagai contoh jika seseorang itu memasukkan sesuatu ke dalam rongga hidung atau telinga seperti mengorek hidung atau telinga semasa berpuasa. Adakah terbatal puasanya? dan ramai yang keliru berhubung isu ini, persoalan ini ada dijawap oleh Ustaz Azhar Idrus tentang hukum mengorek hidung atau telinga semasa berpuasa.

Hukum Korek Hidung Atau Telinga Semasa Berpuasa

Menurut Ustaz Azhar Idrus, hukum korek hidung atau telinga ketika berpuasa secara sengaja adalah makruh. Ianya tidak menjadi makruh sekiranya melakukan secara bersebab seperti telinga gatal dan sebagainya. Hukum yang mengatakan terbatal puasa sekiranya mengorek telinga atau hidung adalah seperti mengorek telinga atau hidung seperti di luar batas manusia, sebagai contoh mengorek hidung melepasi tulang di atas hidung dan mengorek telinga sehingga melepasi gegendang telinga. Wallahua’lam
sumber..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan