PING BUSUK

Selasa, 8 Januari 2013

18SX .. WAJIB BACA

Cerita aku ni,pasti boleh merangsangkan nafsu anda semua, sebab. nafsu manusia ini memang suka dirangsang baru akan bertindak. Jika tidak , setiap perkara kebaikan yang ingin kita kongsi kan, sememang nya tidak akan di layan kerna memang manusia ini suka cerita-cerita yang bersifat da berlandas kan nafsu, dan biasa nya, cerita yang boleh merangsang kan nafsu ialah cerita 18sx.
 Ni perkara yang hendak di kongsi kan..

 baca betul betul:

Handphone harga 1-2 ribu boleh beli...
Kereta harga 50k ke atas boleh beli...
Kamera, Tab, baju, kasut, beg harga ratus-ratus, ribu-ribu boleh beli...

tapi

Bila sedekah kat masjid cuma RM 1....
Pelik kita ni..kadang2 ada yg tak sedekah pon...takut sgt duit habis..

Dan setiap kali tny kenapa RM 1, ramai akan jawab yg penting ikhlas... itulah antara jawapan orang yang jahil tentang nikmat sedekah..

Bab hiburan xde masalah nk keluarkan duit walapun bnyk tapi bab agama biar sedikit janji ikhlas... pelik sungguh...

Barang-barang kat atas cuma best kat dunia je, bukan boleh tolong kita kat akhirat nanti.. sedekah ni smpai ke kubur dan akhirat boleh tolong kita..

Didalam satu hadis Nabi SAW bersabda:

“Tidaklah ada satu hari pun yang dilalui oleh setiap hamba pada pagi harinya, kecuali ada dua malaikat yang turun, berkata salah satu dari keduanya: Ya Allah berilah orang yang suka menginfaqkan hartanya berupa ganti (dari harta yang diinfaqkan tersebut), dan berkata (malaikat) yang lain: Ya Allah, berilah orang yang kedekut kebinasaan (hartanya).” (HR.Bukhari dan Muslim)

Allah Azzawajal telah berjanji akan menggantikan harta orang yang berinfaq dengan gantian yang lebih baik, sebagaimana dalam firman Allah:

“Dan Apa saja yang kamu infaqkan, niscaya Dia (Allah) akan menggantinya.” (QS. Saba’: 39)

Demikian pula yang difirmankan-Nya dalam hadits qudsi:

“Berinfaqlah wahai anak Adam, niscaya engkau akan diberi balasan/gantinya.” (HR.Bukhari dan Muslim)

Perbanyakkanlah sedekah..takkan berkurang pun harta kalau banyak sedekah..Nabi da ckp da..semakin bnyk kamu bersedekah, semakin murah rezeki...

Renungan...


jangan marah yer.... hehehe..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan